Fortsätt till huvudinnehåll

Sånt som gör en illamående


När vi turistade i London i mars passerade vi shoppinggatan Oxford street strax före en av vårens många demonstrationer. Den gången handlade det om jobben i den offentliga sektorn, såg vi på teve i hotellobbyn dagen efter, men det blev också mer handgripliga protester mot klädbutiker med sweatshop-leverantörer. Jag hade inte riktigt klart för mig vad det gällde. Kalla mig naiv, men det gick upp för mig rätt nyligen att företeelser som sweatshops och trafficing inte är några tillfälliga undantag, utan snarare en logisk följd av den rådande världsordningen. Människosmugglare som förser företag med billig, rörlig och rättslös arbetskraft verkar finnas överallt. Moodysons filmer "Lilja for ever" (om prostitution) och "Mammut" (om hemhjälp) visade globaliseringens baksidor. SVT har visat ett par olika dokumentärer om hur asiater fastnar i slavarbete i oljeländerna. Ett byggföretag i Dubai, tror jag det var, hade problem med det ökande antalet självmord på byggena - unga män som inte såg något slut på tillvaron i trånga baracker, med dålig lön, utan rättigheter och med indragna pass som hindrar dem att ta sig hem valde helt enkelt att hoppa. P1 sände nu i sommar ett reportage om bärplockare som utnyttjats i Sverige, blir blåsta och inte har råd att återvända till barnen hemma förrän (om) de tjänat ihop tillräckligt för att betala mellanhänderna. Nyligen läste jag Monica Alis I köket, en bok som också är ett riktigt slag i magen. I Aftonbladet skriver Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, om den skitiga verkligheten i den branschen. Det verkar förekomma överallt, denna trafficing: inom restaurang, jordbruk, städ, byggen. Och själv då - vad kan man göra? Som konsument kanske man kan undvika att resa till länder där exploatering av arbetskraftsinvandrare har blivit praxis och undvika misstänkt billiga prylar och kläder. Och som företagare kanske man kan skaffa sig bättre koll på sina underleverantörer. Politiker och lagstiftare borde väl också kunna göra något (Niia har ett antal förslag). Och sen får alla hålla tummarna för att det spelar roll i det stora hela. När jag var liten trodde jag att världen var på väg att bli en bättre plats, det tror jag inte längre. Men jag låtsas för barnens skull. Hela tiden med den där klumpen i magen som närs av misstanken att jag, genom att bara leva mitt medelklassliv här i Sverige, i själva verket omedvetet bidrar till utsugningen.

Tillägg i efterhand: Läste just vad Malin Ullgren skrev i DN med anledning av att det var tio år sedan ”Göteborgskravallerna”. Jag håller inte med om hela analysen, men om det mesta. Om jag ska försvara min bristande insatthet i globaliseringsfrågorna så är det väl med konstaterandet att jag fick mitt andra barn 2001 och inte var mottaglig för mycket annat. Inhandlade en kopia av Naomi Kleins "No logo", men läste nog bara halva. Det var så viktiga frågor så det kändes som om det var oundvikligt att utvecklingen skulle ta en ny riktning, även utan min inblandning. Och det är väl typiskt svenskt. Vi har det så bra att vi inte behöver gå ut på gatorna och skrika och demonstrera, vi utgår från att det finns en myndighetsinstans som tar hand om problemet, som Bodil Malmsten reflekterade i DN apropå Frankrikes nationaldag och skillnaderna mellan franskt och svenskt kynne. Även Katrine Kielos i Aftonbladet har skrivit om den utebbade globaliseringsdebatten. Förtroendet för vad politiken kan uträtta fick sig en ordentlig törn efter 12 juni i Göteborg (och 11 september i New York) 2001. All kritik mot den rådande ordningen kunde plötsligt misstänkas för kopplingar till terrorism. Nu lär i alla fall en skatt på finansiella transaktioner nyligen ha röstats igenom i EU-parlamentet. Alltid något.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Deklarera eller blogga?

Foto: Wikipedia Visst skäms man över sina i-världsproblem när man tagit del av familjens berättelse i DN Söndag imorse: en dödligt sjuk son, en som bär på samma sjukdom och kampen för att få ett tredje syskon vars blod kan frysas in som motmedel ifall sjukdomen bryter ut. Mamman Helena; vilken kämpe, vilken förebild! Får påminna sig om att man är lyckligt lottad när ens familj får vara frisk och dessutom har sitt på det torra. Allt annat är lyx och bonus. När man väl konstaterat det (och lovat sig själv att skänka en slant till forskningen snart igen) är man snabbt tillbaka i sitt eget livs små med- och motgångar. Så fungerar väl vi människor. Idag gick jag i närkamp med maskrosor och brännässlor, ogräset i vår trädgård. Friskt vågat är hälften vunnet, tänkte jag. Om de inte får sätta knoppar direkt har man åtminstone en omgång rensning mindre, senare på säsongen. Som trädgårdsägare har jag motvilligt internaliserat fenomenet etnisk rensning, som den där vassa ekonomiskribenten - vad ...

Är man protestant, eller?

Jobbar på att bli mindre protestantisk. Fast det är svårt. Helgen, som utgjordes av två av de varmaste och somrigaste dagarna hittills i år, tillbringade jag till en början plikttroget med att pricka av uppgifter i familjealmanackan: räkna och göra mejlutskick om klasskassan; räkna och redovisa lagkassan; tvätta några maskiner, plocka undan på tomten, ta del av barnens veckobrev från skolan och städa undan i huset. Istället för att skjuta upp det tråkiga, bara dra ut och njuta av solen. Det vet man ju hur sånt slutar. Man dåsar och drömmer sig bort. Blir berusad av dofter från buskar och träd. Njutningsfullt handlingsförlamad. Man struntar snart i klockan, struntar i måltider, struntar i att telefonen ringer. Fastnar förhäxad med näsan i skyn där en björktrast och en skata utkämpar en duell i den döda tallkronan. Noterar ogräset mellan plattorna och skiter glatt i det. Häller upp ett glas vin. Blir myrbiten. Känner solen krypa i huden. Jo, jag gjorde det också. Till slut.

På plats i Tokyo

Japan är som en parallellvärld. Villor med  skjutdörrr och  uppåtvinklade takutsprång, höghus med rundade former. Massor av färgglada reklamskyltar, entoniga utrop och melodislingor som skräller från affärer och tågstationer. Bugningar och långa obegripliga hälsningsfraser. Allt rent, artigt och välordnat. Alla har blankt, tjockt, svart hår och är extremt välklädda. Jordbävningsvarnare på varje kafe. Gatuestetiken kastar en mellan strama kimonos och goth-Lolitor. T-banekartan ser ut som ett garnnystan och vi inser att vi bara sett den ena, att det finns två separata t-banesystem i Tokyo.  Bonsaiträdgårdarna ser ut att vara klippta med nagelsax. Härken av elsladdar och kopplingar hänger i luften mellan de tättliggande smala husen. T oasitsarna har  instrumentpanel  för t.ex.  eluppvärmning. Vi går på Edo-museet och insuper historia. På vår vandrarhems-ryokan sover man på golvet och borstar tänderna i trapphallen, delar på våningens båda ...