Fortsätt till huvudinnehåll

Slut på julen och snön, men gyllene regeln består


Promenerat till biblioteket idag med dottern, hon skulle återlämna "Hungerspelen" som hon maratonläst de senaste dagarna. Själv kunde jag inte låta bli att låna Josefine Klougarts "En av oss sover" och första delen av Karl Ove Knausgårds "Min kamp". De ska ju vara så bra. Nu ska det alltså läsas, har kommit in i en ny läsfas tack vare några deckare. Inte bara nöjas med dramaserier och tidningen. 
Idag innehöll DN för övrigt en bra ledare om tolerans och politiskt korrekthet. Det där när någon tycker sig vara modig genom att säga något som är "pk", inta en ståndpunkt som förväntas inom den grupp hen tillhör. Irriterande, eftersom den personen inte riskerar någonting. Eller när någon använder samma taktik och retorik som de hen vill motarbeta, som att demonisera de andra och ta till våld. Det är självklart bra att ta ställning. Och klart man får slå tillbaka mot den som tar till våld. Men det gäller att vara medveten om vad det är man gör, om man lever som man lär*. Eller om man egentligen bara speglar sig i de redan frälstas uppmärksamhet. Det svåra är ju trots allt att bemöta, ifrågasätta, motbevisa sin politiska motståndare utan att tappa sugen, bli rädd eller förbannad. Jag är inte bra på det själv, tvärt om. Jag är ganska feg och blir skräckslagen av att bemöta någon som inte delar mina grundvärderingar. Därför beundrar jag de som kastar sig ut och vågar ta debatten med fakta och solida argument. 
Vi pratade inte med någon alls på vår promenad idag. Mötte inga bekanta längs vägen eller i centrum, men det var en del folk ute. Fick en fin pratstund på tu man hand. Att gå gör det ofta lättare att få igång ett bra samtal. Hon berättade om kraven i skolan och betygsstressen, jag lyssnade och försökte peppa, ge perspektiv utan att pressa. Vet inte om jag lyckades. Snön är helt borta från gatorna igen. Fick i alla fall lite vinter i fjällen - eller ganska mycket om man räknar med snöstormen sista dagen. 

*Med att leva som man lär menar jag att agera mot andra så som man förväntar sig att andra agerar mot en själv, att utgå ifrån det finns en ömsesidig respekt. Denna gyllene regel finns inom humnanismen och inom många religioner så man kan anta att människor tidigt i historien drog slutsatsen att det blir lättare att leva tillsammans om man utgår ifrån den. Och jag utgår från att de flesta nu levande människor bekänner sig till den regeln. På wikipedia finns några exempel på gyllene regeln hämtade från olika läror. (Men varför ska man respektera de som inte går med på att alla människor är värda samma respekt? Var går gränsen för när civil olydnad blir OK? Ja, det är en bra fråga. Det värsta är att "facit" väl bara finns i efterhand. Någonstans går den förstås, gränsen. När man inte längre tycker att demokratin och rättsväsendet räcker till för att bekämpa järnrör, anonyma hatkampanjer och brandattacker. Men där är vi väl inte än, hoppas jag.)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Deklarera eller blogga?

Foto: Wikipedia Visst skäms man över sina i-världsproblem när man tagit del av familjens berättelse i DN Söndag imorse: en dödligt sjuk son, en som bär på samma sjukdom och kampen för att få ett tredje syskon vars blod kan frysas in som motmedel ifall sjukdomen bryter ut. Mamman Helena; vilken kämpe, vilken förebild! Får påminna sig om att man är lyckligt lottad när ens familj får vara frisk och dessutom har sitt på det torra. Allt annat är lyx och bonus. När man väl konstaterat det (och lovat sig själv att skänka en slant till forskningen snart igen) är man snabbt tillbaka i sitt eget livs små med- och motgångar. Så fungerar väl vi människor. Idag gick jag i närkamp med maskrosor och brännässlor, ogräset i vår trädgård. Friskt vågat är hälften vunnet, tänkte jag. Om de inte får sätta knoppar direkt har man åtminstone en omgång rensning mindre, senare på säsongen. Som trädgårdsägare har jag motvilligt internaliserat fenomenet etnisk rensning, som den där vassa ekonomiskribenten - vad ...

Är man protestant, eller?

Jobbar på att bli mindre protestantisk. Fast det är svårt. Helgen, som utgjordes av två av de varmaste och somrigaste dagarna hittills i år, tillbringade jag till en början plikttroget med att pricka av uppgifter i familjealmanackan: räkna och göra mejlutskick om klasskassan; räkna och redovisa lagkassan; tvätta några maskiner, plocka undan på tomten, ta del av barnens veckobrev från skolan och städa undan i huset. Istället för att skjuta upp det tråkiga, bara dra ut och njuta av solen. Det vet man ju hur sånt slutar. Man dåsar och drömmer sig bort. Blir berusad av dofter från buskar och träd. Njutningsfullt handlingsförlamad. Man struntar snart i klockan, struntar i måltider, struntar i att telefonen ringer. Fastnar förhäxad med näsan i skyn där en björktrast och en skata utkämpar en duell i den döda tallkronan. Noterar ogräset mellan plattorna och skiter glatt i det. Häller upp ett glas vin. Blir myrbiten. Känner solen krypa i huden. Jo, jag gjorde det också. Till slut.

På plats i Tokyo

Japan är som en parallellvärld. Villor med  skjutdörrr och  uppåtvinklade takutsprång, höghus med rundade former. Massor av färgglada reklamskyltar, entoniga utrop och melodislingor som skräller från affärer och tågstationer. Bugningar och långa obegripliga hälsningsfraser. Allt rent, artigt och välordnat. Alla har blankt, tjockt, svart hår och är extremt välklädda. Jordbävningsvarnare på varje kafe. Gatuestetiken kastar en mellan strama kimonos och goth-Lolitor. T-banekartan ser ut som ett garnnystan och vi inser att vi bara sett den ena, att det finns två separata t-banesystem i Tokyo.  Bonsaiträdgårdarna ser ut att vara klippta med nagelsax. Härken av elsladdar och kopplingar hänger i luften mellan de tättliggande smala husen. T oasitsarna har  instrumentpanel  för t.ex.  eluppvärmning. Vi går på Edo-museet och insuper historia. På vår vandrarhems-ryokan sover man på golvet och borstar tänderna i trapphallen, delar på våningens båda ...