Fortsätt till huvudinnehåll

Weekend i Rom












Staden Rom är en overklig upplevelse. Allt detta överflöd av tvåtusenåriga minnesmärken. F hade kollat boendetips via TripAdvisor och vi bodde på ett bra hotell vid T-banestationen Cavour och började med att flanera ner till Forum Romanum och Colosseum första dagen. När vi gick in i Palazzo San Angelo och såg väggmålningar från 1600-talet dagen därpå var jag blasé och tyckte liksom: "vad är det här för modernt nonsens". Fantastisk utsikt och mysigt kafé där på taket i alla fall - plus ett påvesovrum med Amor & Psyche-väggmålning(!). Vi såg också Peterskyrkan, Pantheon, Navona-torget, Spanska trappan och parken därovanför utan att stressa mellan sevärdheterna. I parken på kullen kunde man hyra både cyklar, rullskridskor och segway - en skön oas utan turister och bilar. De fyra dagarna fylldes med mycket strosande, fikande och god mat. Sonen åt sin favorit minst en gång om dagen - pasta carbonara. Vädret var soligt tre av fyra dagar, temperaturen låg runt 15 grader mitt på dagen. Efter bara en halv dags semester valde man att gå på skuggsidan av gatan... Mycket gatuteater, många turister och tiggare. Ja, det kändes som om Rom fortfarande på något sätt är ett centrum i världen dit alla beger sig för att få sin del av kakan, trots att hela landet idag har enorma problem - samma helg tvingade EU:s regeringschefer fram ett löfte om Berlusconis avgång och Genua drabbades av översvämning. Trots det och trots en hel del märkliga företeelser så är det så lätt att trivas i Italien.

Kommentarer

  1. Lady! Skummar snabbt medan jag försöker få till stånd en pompei-resa å det snaraste - var bodde ni i Rom?
    Tack för "fint" julkort! När kommer ni till Göteborg?
    Kram
    /katten & björnen

    SvaraRadera
  2. ...och Lufsen! Vi bodde på Hotel Verona, som ligger på Via Di Santa Maria Maggiore nr 154. Ett rum med dubbelsäng + bäddsoffa som var helt ok. Resten var litet och trångt (frukostmatsal, trappa/hiss och lobby), åtminstone om man är en familj med två stora barn. Men som sagt: bra läge mitt emellan gamla stan och Forum Romanum. Ingen Göteborgsresa planerad för oss, men om/när vi åker åt det hållet hör vi av oss. Kram till dig och lillkillen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Håller på och ska boka nån sorts resa dit. Trööööökigt att jämföra tusen flyg och dagar och om vi ska åka från Göteborg eller Stockholm och vi i så fall ska flyga via Rom och bo över där någon natt och ta hyrbil eller ska vi flyga till Neapel eller kanske till och med Sorrento fast vi behöver ju en hyrbil i alla fall och hur var det med flyg från Göteborg till just Neapel och när var det bortamatch som låg hyfsat i närheten kanske ska vi flyga direkt dit eller vilka dagar gick flygen till de där små flygplatserna egentligen? Från Stockholm?

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Deklarera eller blogga?

Foto: Wikipedia Visst skäms man över sina i-världsproblem när man tagit del av familjens berättelse i DN Söndag imorse: en dödligt sjuk son, en som bär på samma sjukdom och kampen för att få ett tredje syskon vars blod kan frysas in som motmedel ifall sjukdomen bryter ut. Mamman Helena; vilken kämpe, vilken förebild! Får påminna sig om att man är lyckligt lottad när ens familj får vara frisk och dessutom har sitt på det torra. Allt annat är lyx och bonus. När man väl konstaterat det (och lovat sig själv att skänka en slant till forskningen snart igen) är man snabbt tillbaka i sitt eget livs små med- och motgångar. Så fungerar väl vi människor. Idag gick jag i närkamp med maskrosor och brännässlor, ogräset i vår trädgård. Friskt vågat är hälften vunnet, tänkte jag. Om de inte får sätta knoppar direkt har man åtminstone en omgång rensning mindre, senare på säsongen. Som trädgårdsägare har jag motvilligt internaliserat fenomenet etnisk rensning, som den där vassa ekonomiskribenten - vad ...

Är man protestant, eller?

Jobbar på att bli mindre protestantisk. Fast det är svårt. Helgen, som utgjordes av två av de varmaste och somrigaste dagarna hittills i år, tillbringade jag till en början plikttroget med att pricka av uppgifter i familjealmanackan: räkna och göra mejlutskick om klasskassan; räkna och redovisa lagkassan; tvätta några maskiner, plocka undan på tomten, ta del av barnens veckobrev från skolan och städa undan i huset. Istället för att skjuta upp det tråkiga, bara dra ut och njuta av solen. Det vet man ju hur sånt slutar. Man dåsar och drömmer sig bort. Blir berusad av dofter från buskar och träd. Njutningsfullt handlingsförlamad. Man struntar snart i klockan, struntar i måltider, struntar i att telefonen ringer. Fastnar förhäxad med näsan i skyn där en björktrast och en skata utkämpar en duell i den döda tallkronan. Noterar ogräset mellan plattorna och skiter glatt i det. Häller upp ett glas vin. Blir myrbiten. Känner solen krypa i huden. Jo, jag gjorde det också. Till slut.

På plats i Tokyo

Japan är som en parallellvärld. Villor med  skjutdörrr och  uppåtvinklade takutsprång, höghus med rundade former. Massor av färgglada reklamskyltar, entoniga utrop och melodislingor som skräller från affärer och tågstationer. Bugningar och långa obegripliga hälsningsfraser. Allt rent, artigt och välordnat. Alla har blankt, tjockt, svart hår och är extremt välklädda. Jordbävningsvarnare på varje kafe. Gatuestetiken kastar en mellan strama kimonos och goth-Lolitor. T-banekartan ser ut som ett garnnystan och vi inser att vi bara sett den ena, att det finns två separata t-banesystem i Tokyo.  Bonsaiträdgårdarna ser ut att vara klippta med nagelsax. Härken av elsladdar och kopplingar hänger i luften mellan de tättliggande smala husen. T oasitsarna har  instrumentpanel  för t.ex.  eluppvärmning. Vi går på Edo-museet och insuper historia. På vår vandrarhems-ryokan sover man på golvet och borstar tänderna i trapphallen, delar på våningens båda ...