Fortsätt till huvudinnehåll

Weekend i Rom












Staden Rom är en overklig upplevelse. Allt detta överflöd av tvåtusenåriga minnesmärken. F hade kollat boendetips via TripAdvisor och vi bodde på ett bra hotell vid T-banestationen Cavour och började med att flanera ner till Forum Romanum och Colosseum första dagen. När vi gick in i Palazzo San Angelo och såg väggmålningar från 1600-talet dagen därpå var jag blasé och tyckte liksom: "vad är det här för modernt nonsens". Fantastisk utsikt och mysigt kafé där på taket i alla fall - plus ett påvesovrum med Amor & Psyche-väggmålning(!). Vi såg också Peterskyrkan, Pantheon, Navona-torget, Spanska trappan och parken därovanför utan att stressa mellan sevärdheterna. I parken på kullen kunde man hyra både cyklar, rullskridskor och segway - en skön oas utan turister och bilar. De fyra dagarna fylldes med mycket strosande, fikande och god mat. Sonen åt sin favorit minst en gång om dagen - pasta carbonara. Vädret var soligt tre av fyra dagar, temperaturen låg runt 15 grader mitt på dagen. Efter bara en halv dags semester valde man att gå på skuggsidan av gatan... Mycket gatuteater, många turister och tiggare. Ja, det kändes som om Rom fortfarande på något sätt är ett centrum i världen dit alla beger sig för att få sin del av kakan, trots att hela landet idag har enorma problem - samma helg tvingade EU:s regeringschefer fram ett löfte om Berlusconis avgång och Genua drabbades av översvämning. Trots det och trots en hel del märkliga företeelser så är det så lätt att trivas i Italien.

Kommentarer

  1. Lady! Skummar snabbt medan jag försöker få till stånd en pompei-resa å det snaraste - var bodde ni i Rom?
    Tack för "fint" julkort! När kommer ni till Göteborg?
    Kram
    /katten & björnen

    SvaraRadera
  2. ...och Lufsen! Vi bodde på Hotel Verona, som ligger på Via Di Santa Maria Maggiore nr 154. Ett rum med dubbelsäng + bäddsoffa som var helt ok. Resten var litet och trångt (frukostmatsal, trappa/hiss och lobby), åtminstone om man är en familj med två stora barn. Men som sagt: bra läge mitt emellan gamla stan och Forum Romanum. Ingen Göteborgsresa planerad för oss, men om/när vi åker åt det hållet hör vi av oss. Kram till dig och lillkillen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Håller på och ska boka nån sorts resa dit. Trööööökigt att jämföra tusen flyg och dagar och om vi ska åka från Göteborg eller Stockholm och vi i så fall ska flyga via Rom och bo över där någon natt och ta hyrbil eller ska vi flyga till Neapel eller kanske till och med Sorrento fast vi behöver ju en hyrbil i alla fall och hur var det med flyg från Göteborg till just Neapel och när var det bortamatch som låg hyfsat i närheten kanske ska vi flyga direkt dit eller vilka dagar gick flygen till de där små flygplatserna egentligen? Från Stockholm?

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Julfrossa på Teater Pero

Om du ska se en föreställning nästa jul, med eller utan barn, se den här! "Julfrossa" består av en serie inslag eller smått absurda sketcher med jul som tema. Både glädje och svårmod. Musik, sång, pantomim och underfundiga texter. Enda nackdelen var att det var över alldeles för snabbt, efter bara 45 minuter. Årets sista föreställning gick i tisdags. Jag bokar in nästa år igen. Garanterat.

En kväll som volontär på Centralen

Så har jag gjort ett första pass på Centralen. Efter att ha lämnat kläder, serverat mat på Nobelberget, sorterat insamlade kläder i Tomteboda och gått Röda korsets volontärskurs skrev jag upp mig på fyra kvällstimmar. Det kom inte jättemånga flyktingar med tågen från Malmö just ikväll, åtminstone inte genom de utgångar jag bevakade med några gosedjur och juiceförpackningar redo. Det var tillräckligt många på plats från Polisen, Migrationsverket, Socialen, Röda korset och Refugees Welcome för att göra situationen smidig, vid sidan av frivilliga läkare och jurister. Mitt jobb var att vara medmänniska några timmar. En barnfamilj fick några blöjor. En annan barnfamilj blev kvar hela kvällen i väntan på en vän som skulle betala för deras biljett till Finland. Jag redde ut förutsättningarna för onlinebeställning i biljettluckan på SJ. Som tur var fanns två flerspråkiga killar på plats. Jag lekte med med familjens busiga lilla fyraåring. Till slut ordnades ett tillfälligt boende över natten t

Coexist

Coexist handlar om att möta varje människa som individ och inte som företrädare för nån anonym grupp. Det är inte naivitet utan realism. Vi är tvungna, vi är beroende av varandra vare sig vi vill eller inte. Bättre då vara konstruktiv och bygga broar istället för att hålla på med hat, fördomar, hot, sablar, knivar, järnrör och sånt. Se filmen här: http://www.newsner.com/2015/03/de-ser-skelett-hangla-pa-en-skarm-men-sekunder-senare-budskapet-ar-lika-viktigt-som-det-ar-fantastiskt/